Καλάθι αγορών άδειο

Καλάθι αγορών άδειο

Σας προτείνουμε

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας Κισσού - Ιστορία, πολεοδομία, αρχιτεκτονική, εικονογραφία


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φ. Λαγόπουλος
ISBN: 978-960-8029-99-6
Σελίδες: 108
Γλώσσα: Ελληνική
Έτος έκδοσης: 2009
Τιμή
20,00 €
Περιγραφή

Ο Κισσός διατηρεί ακόμη το ύφος του ως ένα τυπικό χωριό του Πηλίου, περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό αξιόλογων κτιρίων και χαρακτηρίζεται από ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επειδή έχει συγκρατήσει μία σημαντική μάζα των κατοίκων του. Φυσικά, ένα από τα πρώτα κτήρια που τραβάει την προσοχή είναι ο ναός της Αγίας Μαρίνας, λόγω, τόσο της αρχιτεκτονικής του όσο και της εικονογραφίας και της ξυλογλυπτικής στο εσωτερικό του. Ο ναός αυτός είναι ένας από τους αξιολογότερους του Πηλίου και αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του. Όσον αφορά στο εσωτερικό του, κυριαρχεί η μορφή του μεγάλου λαϊκού αγιογράφου Παγώνη.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί έργο εκλεκτών επιστημόνων, καταξιωμένων στα αντίστοιχα πεδία τους, και εμπλουτίζεται με κείμενο του ίδιου του ιερέα του ναού και θεολόγου. Οι ειδικοί, που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο, το οποίο δίνει ζωή στα σχέδια της αποτύπωσης, επειδή τα εντάσσει σ’ ένα πολυδιάστατο πλαίσιο της εποχής ανέγερσης και αρχικής λειτουργίας του ναού. Οι διαστάσεις που συναπαρτίζουν το πλαίσιο αυτό είναι η ιστορική, η κοινωνικο-οικονομική, η πολεοδομική, η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική και η ξυλογλυπτική.

Ειδικά η πολεοδομική διάσταση, καλύπτεται από δημοσιευμένο παλαιότερα κείμενο του αείμνηστου λαογράφου του Πηλίου Κίτσου Α. Μακρή.