Καλάθι αγορών άδειο

Καλάθι αγορών άδειο

Σας προτείνουμε

Λαϊκά Παραμύθια της Θεσσαλίας (Β΄ τόμος)


Επιμελητής: Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος
ISBN:978-960-9439-30-5
Σελίδες: 192
Γλώσσα: Ελληνική
Έτος έκδοσης: 2014
Τιμή
8,00 €
Περιγραφή

Από πολλαπλάσιο αριθμό παραμυθιών καταρτίστηκαν οι δύο τόμοι με τίτλο Λαϊκά Παραμύθια της Θεσσαλίας. Ο Πρώτος τόμος περιλαμβάνει τρία μέρη:

Πρώτο Μέρος: Τα καθαυτό παραμύθια (Μαγικά, Διηγηματικά, Θρησκευτικά), Δεύτερο Μέρος: Μύθοι με ζώα και Τρίτο Μέρος: Ευτράπελες ιστορίες. Ο Δεύτερος τόμος περιλαμβάνει παραλλαγές των παραμυθιών του Πρώτου τόμου. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους ειδικούς (και όχι μόνο) να μελετήσουν τα θεσσαλικά παραμύθια και από άλλη σκοπιά, αρκετά ενδιαφέρουσα. Τα παραμύθια και των δύο τόμων προέρχονται από όλες τις γεωγραφικές περιοχές και γωνιές της Θεσσαλίας, τις ορεινές, τις πεδινές και νησιωτικές. Και μπορούν ο αναγνώστης και ο ερευνητής να διακρίνουν μια αφηγηματική και γλωσσική ποικιλία στην έκφραση, καθόσον οι παραμυθάδες είναι Αγραφιώτες, Καραγκούνηδες, Βλάχοι, Πηλιορείτες, Μικρασιάτες, νησιώτες, κ.ά. Μέσα στα παραμύθια της συλλογής ανακαλύπτουμε παλιότερες και νεότερες μορφές της θεσσαλικής κοινωνικής ζωής και αξίζουν, ως κιβωτός του λαϊκού πολιτισμού, να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να προστατευθούν από τη λήθη του χρόνου.

Κάθε παραμύθι συνοδεύεται από απαραίτητα στοιχεία ταυτότητας, όπως το όνομα του αφηγητή, το όνομα του καταγραφέα (συλλογέα), ο τόπος καταγωγής, ο χρόνος καταγραφής.